Avantajele si dezavantajele iluminatului cu LED in locuinte
11:53
Dupa ce iluminatul LED a devenit foarte raspandit penttru a ilumina spatiile comerciale si industriale si pentru iluminatul stradal, tot mai multi consumatori casnici se indreapta si ei spre aceasta tehnologie. Totusi, fiind vorba despre o investitite serioasa (inca) este bine sa facem o trecere in revista a avantajelor si a dezavantajelor acestor surse de iluminat pentru locunte, mai ales pentru ca este vorba despre un consum oricum mai redus decat in cazul spatiilor mari.
In primul rand, cel mai mare avantaj este considerat cel al economiei care se face la energia eletrica. In functie de calitatea becurilor cu LED folosite, se realizeaza o economie de peste 50% la factura de energie electrica, in unele cazuri de pana la 80%. Un alt avantaj este faptul ca becurile cu LED nu trebuie inlocuite atat de des ca cele clasice, astfel ca se realizeaza o economie si la acest capitol. Majoritatea becurilor cu LED au o durata de viata care variaza intre 30.000 si 50.000 de ore. Asta inseamna o durata de funcionare de peste 5 ani de zile, chiar si atunci cand un bec este folosit in medie 10 ore/zi. Lumina este distribuita in mod uniform, fara a se dispersa in alte directii. In plus, prin faptul ca lumina nu vibreaza si nu straluceste, este mai putin obositoare pentru ochiul uman. Culoarea si intensitatea luminii nu se modifica semnificativ in timp, pe cand in cazul becurilor clasice, acestea absorb praf, cea ce duce la deteriorarea calitatii lumii si ofera o intensitate mai redusa a acesteia.
Daca tot suntem la calitatea luminii, de obicei becurile si spoturile LED cu lumina alba sau rece sunt considerate asemanatoare luminii naturale. Aceasta comparatie se face datorita faptului ca lumina soarelui se considera ca are un CRI maxim egal cu 100, iar sub valoarea de CRI 80, culorile incep sa nu mai fie vazute corect. La un CRI mai mic de 70, de exemplu, nuantele culorilor sunt perecepute foarte diferit de ochiul uman. Becurile LED au un CRI de aproximativ 80 (in general), de aceea se considera ca ofera un iluminat de calitate asemnator cu lumina naturala. Pentru cei care sunt preocupati de aspectul ecologic al surselor de iluminat, becurile LED sunt o alternativa care merita luata in considerare, deoarece nu contin materiale precum mercur sau plumb, considerate toxice pentru mediu si periculoase pentru sanatatea oamenilor. De asemenea, nu emit radiatii UV, care sunt daunatoare pentru pigmentii de culoare sau pentru materialele sensibile la lumina.
Dezavantajele iluminatului cu LED
Cel mai mare dezavantaj este costul rmai ridicat al becurilor si spoturilor LED in comparatie cu sursele de iluminat clasice. Exista si alternative mai ieftine, insa acestea nu sunt de calitate, nu au o durata de viata la fel de mare si nu ofera un iluminat corespunzator. De aceea, este bine sa cumparam becuri LED de calitate daca vrem sa vedem intr-adevar o diferenta. La aspectul economiilor, in locuinte probabil ca pe factura de energie electrica nu se va vedea o mare diferenta, pentru ca in fond, cat curent consuma cateva becuri aprinse in medie 3-4 ore zilnic? De aceea multe persoane inca sunt reticiente sa faca o asemenea investitie. Cea mai mare economie se va observa, in schimb, atunci cand becurile nu vor mai fi inlocuite atat de des. Asta presupune ca investitia initiala sa se amortizeze in timp, si nu prin faptul ca se fac mici economii la consumul de energie electrica inca din prima luna. Merita sau nu sa folosim becuril LED pentru locuinte? Avand in vedere avantajele si dezavantajele acestor surse de iluminat, daca e sa tragem linie, merita. Sunt mai scumpe, insa au durata de viata mai mare, sunt economice si nu contin substante toxice. In cele din urma ramane o chestiune de preferinta personala, deoarece multe persoane nu se pot acomoda cu lumina oferita de becurile LED si prefera becurile clasice, sau becurile economice. Cum insa tendinta generala este ca becurile clasice sa dispara cu timpul de pe piata, est foarte posibil ca singura alternativa pe viitor sa ramana becurile LED.
Articol realizat in colaborare cu LightSmart.ro - Solutii complete de iluminat cu LED
0 comentarii