Sponsored Ads

Cum sa faci un circuit PWM (Pulse Width Modulation) fara microcontroller

15:23

     PWM - este o tehnică digitală care variază cantitatea de putere furnizată de o componentă electronică. Prin reglarea cantității de putere furnizată la un motor sau LED, viteza sau respectiv, luminozitatea poate fi controlată.
   Pentru mine, cel mai simplu și mai flexibil PWM este generat de un microcontroler. Cu toate acestea, unii oameni nu se simt confortabil la programarea un microcontroler. Deci, circuitele electronice, în acest articol circuitele sunt numai off-the-shelf, componente ușor-disponibile, cum ar fi chip-uri logice, diode, rezistoare, tranzistori și condensatori.    Pentru mine, cel mai simplu și mai flexibil PWM este generat de un microcontroler. Cu toate acestea, unii oameni nu se simt confortabil la programarea unui microcontroler. Deci, circuitele electronice, în acest articol circuitele sunt numai off-the-shelf, componente ușor-disponibile, cum ar fi chip-uri logice, diode, rezistoare, tranzistori și condensatori. 


Acest articol începe cu o schemă a unui circuit pe baza de invertor care furnizează un ciclu de duty-cycle.
     Combinația rezistor-diodă-condensator care generează PWM a fost în prezentă de mult timp. Personal, am fugit în primul rând de ea o perioadă de timp,dar am realizat că este foarte eficientă. 

Crearea unui PWM reglabil 

      
   Un semnal de modulație puls-lățime începe cu o tensiune care merge în sus și în jos în mod repetat. Metoda clasică de creare a unei oscilații este cu un rezistor-condensator (RC) de circuit. Acest circuit foloseste sincronizarea RC cu o diodă pentru a modifica raportul dintre timpul on-puls față de timpul off-puls (denumit "ciclu de funcționare").


 IC1: Un 74AC14 Hex Inverter cu Schmitt-Trigger.

1. Numărul 74xx14 este numărul standard în industrie pentru un pachet de șase porți invertor atașate ace specifice. 
Partea "AC" din numărul este tehnologia (tip de material semiconductor, dimensiunea masca, și așa mai departe), folosit pentru a face acest cip. În acest caz, "AC" vine de la "CMOS Advanced". Care indică faptul că cipul functionează de la 2V la 6V și ieșiri de până la 25 mA per pin. 
2. "Hex" înseamnă șase. Există șase porți invertor din pachet. Avem nevoie de doar două dintre cele șase,restul poate fi folosit pentru orice vrei. Conectarea intrărilor la GND neapărat chiar dacă nu se folosesc. 
3. "Inverter" înseamnă că tot ceea ce este alimentat la pinul de intrare, valoarea opusa (invers) va fi transmisă. 
4. "Schmitt-Trigger Intrari" sunt intrări speciale, concepute pentru a converti eficient încărcarea lenta sau semnalele analogice.


C1: Un condensator 0,1 uF netezește puterea furnizată la IC1. În cazul în care acest condensator lipsește, cipul probabil încă ar mai funcționa, dar ar putea exista erori intermitente de pe intrările și ieșirile. 



C2: Acest condensator 0,1 uF va fi umplut  și golit, în mod repetat, pentru a face un wave. Creșterea capacității scade frecvența undei. Scăderea capacitătii crește frecvența undei. 



R2: Un rezistor variabil de 10 kΩ (trimmer/ potențiometru). Acest rezistenta variabila  modifica on / off wave-ului de ieșire. Creșterea valorii rezistenței totale crește frecvența undei,scăderea valorii rezistenței totale scade frecvența undei. 



D1 și D2: două diode. 1N914 sau 1N4148 diode de preferat. D1 creează calea de încărcare. D2 creează calea de evacuare. Fără aceste diode, unda de puls va apărea în continuare, dar și on si  off ori nu vor putea varia daca condensatorul va fi încărcat și descărcat utilizând aceeași cale prin rezistență.


   Sper că v-am lămurit puțin în privința acestei tehnici,intr-un articol viitor îți voi arată cum să folosești PWM la controlul unui motor DC. 
  
   Stai pe aproape și spor la construit!

You Might Also Like

0 comentarii

Like us on Facebook