Sponsored Ads

Robot urmaritor de linie

20:46

    Cum am promis acum ceva zile,p ostez despre constructia unui robot care urmareste o linie neagra pe fundal alb.
    Robotul acesta este unul foarte simplu, atat ca parte electrica si componente, cat si la modul foarte simplist de constructie.


   Schema electrica a acestui robot este urmatoarea: 

Schema robot


Acum sa explic putin schema poate printe cititori am si novici.

  • LDR-light depend resistor sau denumirea in romana fotorezistente. Acestea au rolul ca la diferite faze ale luminii sa genereze o anumita rezistenta cu valori intre 1-50Kohmi,daca imi aduc bine aminte. La intuneric genereaza intre 40-50Kohm iar la lumina 1-2 Kohmi.
  • Motoarele, o caracteristica foarte importanta, trebuie sa fie unele care sa nu depaseasca 50rpm. Exista pe piata motoare speciale pentru robotica care contine roti dintate sau ,in limbaj de specialitate,cutie de viteze. Cutiile de viteze trebuie sa aiba un raport de 1:225 sau apropiat acestei valori.
  • Nota!!!! Daca se folosesc motoare cu cutie de viteza tranzistoarele trebuie modificate.Anume,in loc de 2n3904 care suporta un curent mic,sa folosim 2n2222a care suporta 800mA.
  •         2N2222A Acest tranzistor se poate gasi la un pret aproximativ de 5RON bucata. Sunt scumpi, dar se va lua in vedere ca spre deosebire de tranzistoarele de uz general acestia suporta pana la 800 mAh pe colector. Se va observa un mic pin pe aceste tranzistoare. Acel mic pin semnifica emitatorul tranzistorului, baza este in mijloc, iar colectorul pe partea cealalta. Acest lucru ajuta la identificarea usoara si corecta a pinilor tranzistorului.
  • Diodele 1N4148
    Aceste diode trebuie montate precum este in imagine pentru a proteja tranzistorii de EMF (electromotive force). Aceste diode trebuie legate in paralel pentru a functiona corect si cu partea cu linia neagra spre directia alimentarii. Am sa explic la sfarsitul acestui articol ce inseamna EMF.
    Rezistentele 220Ohm
    Aceste rezistente sunt folosite pentru a reduce tensiunea pentru emitatoarele senzorului. Precum se stie acestea nu au polaritate si se pot in orice directie, doar cu conditia sa fie in serie cu emitatorul.
    Semireglabil 10KOhm
    Aceste semireglabile sunt nevoite pentru a ajusta sensibilitatea senzorilor. Cate un semireglabil pentru fiecare motor. Cu toate ca senzorii au incorporat un filtru de lumina ambientala aceste semireglabile pot fi de ajutor pentru reducerea vitezei robotului. La curba stramta e foarte posibil sa iasa de pe linie.

La final atasez o imagine de pe internet, deoarece constructia mea mai dureaza o vreme, cum ar trebui sa arate robotul la final.

Planuri robot

You Might Also Like

0 comentarii

Like us on Facebook